Herhangi bir insanın sizi ezmesi, kendinizi değersiz hissettirmesi duygusal şiddetin çok sık karşılaşılan bir türüdür. Herhang bir bir ilişkide partnerinizin böyle bir şiddeti uygulamaya hakkı olmadığını bilmelisiniz. Sağlıklı bir ilişkide karşınızdaki kişi herşeyden önce size saygı duymak zorundadır.
Kendinizi güvende hissetmediğiniz hiçbir durumun içerisinde bulunmak zorunda değilsiniz.
Unutmayın, duygusal şiddet fiziksel şiddetten daha önemsiz değildir. Fiziksel şiddetin habercisidir
Duygusal şiddet, ezme, aşağılama, hakaret etme, isim takma, yargılama, yetersiz hissettirme, kısıtlama, denetleme gibi şekillere girebilir, yaşadığınızda aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
Yapılması Gerekenler:
Rahatsız olduğunuzu açıkça belirtmekten çekinmeyin ve kendinizi sorumlu tutmayın. Partnerinizin böyle davranması onun psikolojik bir probleminden kaynaklanıyor olabilir. Ona bu noktada destek alabileceğinizi belirtebilirsiniz.
Israrla devam ediyorsa kişiliğinize ve hayatınıza saygı duymuyor demektir, İlişkinizi bitirebilirsiniz, istemediğiniz hiçbir durumun içerisinde bulunmak zorunda değilsiniz. Size saygı duymayan, kişiliğinize saldıran biri size fiziksel zarar vermekten de çekinmeyebilir.
Haklarınız:
Bu durumda üç önemli hakkınız vardır: Devletten koruma isteyebilir ve/veya ona suç duyurusunda bulunabilir ve/veya boşanabilirsiniz.
Korunmak için yapılması gerekenler: | Suç duyurusunda bulunmak için yapılması gerekenler: |
Polis Merkezi’ne gidebilirsiniz: Duygusal şiddet fiziksel şiddetin habercidir. Maruz kalırsanız en yakın polis merkezine gidip, koruma isteyebilirsiniz. Sevgilinizin size şiddet uyguladığını ve korktuğunuzu anlatarak polisten koruma isteyebilirsiniz. 155 Polis’i arayabilirsiniz: Eğer evden çıkamıyorsanız 155’i arayarak da, sevgilinizin size şiddet uyguladığını ve korktuğunuzu anlatarak polisten koruma isteyebilirsiniz. ALO 183 Sosyal Destek Hattı:183’ü arayarak ilişkiniz ve partneriniz için psikolojik destek isteyebilirsiniz. Ayrıca kadın dayanışma merkezlerine, barolara ya da kadın haklarını korumak üzere çalışan sivil toplum kuruluşlarına da başvurabilirsiniz. Adliye’ye gidebilirsiniz: Evli iseniz size en yakın adliyeye gidip, aile mahkemesine ayrılmak, boşanmak ve/veya koruma istediğinizi bir kağıda yazıp vererek hâkimden koruma isteyebilirsiniz. Hâkim ve savcılar, eşinizin ya da partnerinizin size yaklaşmasını yasaklamak veya sizi sığınma evine yerleştirmek gibi ihtiyacınız olan korumayı verecektir. Bu işlemler bedavadır. Adliyelerdeki danışmalar size yardımcı olacaktır. | Polis Merkezi’ne gidebilirsiniz: Duygusal şiddet fiziksel şiddete dönerse, en yakın polis merkezine gidip sevgilinizin işlediği suçu bildirebilirsiniz. 155 Polis’i Arayın: Eğer evden çıkamıyorsanız, 155’i arayarak da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Adliye’ye gidebilirsiniz: Size en yakın adliyeye gidip savcılığa şikâyette bulunarak kocanızın ceza almasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemler bedavadır. Adliyelerdeki danışmalar size yardımcı olacaktır. |