Sinirlenmesine sebep olan durum ne olursa olsun sevgiliniz bunu hiçbir şekilde yapamaz.
Bu yaşadığınız flört şiddetidir. Bu davranışıyla sizi sindirmek ve korkutmak istiyor. Bu eylemin sorumlusunun siz olmadığını aklınızdan çıkarmayın.
Sevgilinizin bu eylemi farklı türde davranışlarla devam edebilir. Her tartışma anında bir şey fırlatıyor olması psikolojik yönden bir şiddete uğradığınızı gösterir. Bu durum aynı zamanda, fiziksel şiddetin de bir habercisidir.
Şiddet telefon fırlatmaktan başka şekillerde de devam edebilir, başka eşyalara da zarar verebilir, ve unutmayın bedeninize yönelebilir. Yaşadığınızda aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
Yapılması Gerekenler:
Rahatsız olduğunuzu açıkça belirtmekten çekinmeyin ve kendinizi sorumlu tutmayın.
Sevgilinizin sinirlenmesine sebep olan olay kimden kaynaklanırsa kaynaklansın, yine de sizi seviyor diye düşünmeyin. “Bu eylemin tek seferlik” bir davranış olduğunu düşünerek üstünü örtmemeye çalışın.
Bu davranış normal değildir, onun psikolojik bir probleminden kaynaklanıyor olabilir. Ona bu noktada destek alabileceğinizi belirtebilirsiniz.
Ayrıca sevgilinizin şiddete eğilimi olduğunu gösterir. Bu yüzden sevgilinizin size karşı davranışlarını takip edip değerlendirmeniz ilişkinizle ilgili atacağınız adımlar için yönlendirici olacaktır.
İlişkinize devam etme ya da ayrılma kararı alacaksanız bu karar da tümüyle size ait.
Kendinizi güvende hissetmediğiniz hiçbir durumun içerisinde bulunmak zorunda değilsiniz.
Eğer fiziksel şiddet görüyorsanız, haklarınızı arayabilirsiniz:
Bu durumda üç önemli hakkınız vardır: Devletten koruma isteyebilir ve/veya ona suç duyurusunda bulunabilir ve/veya boşanabilirsiniz.
Korunmak için yapılması gerekenler: | Suç duyurusunda bulunmak için yapılması gerekenler: |
Polis Merkezi’ne gidebilirsiniz: Duygusal şiddet fiziksel şiddetin habercidir. Maruz kalırsanız en yakın polis merkezine gidip, koruma isteyebilirsiniz. Sevgilinizin size şiddet uyguladığını ve korktuğunuzu anlatarak polisten koruma isteyebilirsiniz. 155 Polis’i arayabilirsiniz: Eğer evden çıkamıyorsanız 155’i arayarak da, sevgilinizin size şiddet uyguladığını ve korktuğunuzu anlatarak polisten koruma isteyebilirsiniz. ALO 183 Sosyal Destek Hattı:183’ü arayarak ilişkiniz ve partneriniz için psikolojik destek isteyebilirsiniz. Ayrıca kadın dayanışma merkezlerine, barolara ya da kadın haklarını korumak üzere çalışan sivil toplum kuruluşlarına da başvurabilirsiniz. Adliye’ye gidebilirsiniz: Evli iseniz size en yakın adliyeye gidip, aile mahkemesine ayrılmak, boşanmak ve/veya koruma istediğinizi bir kağıda yazıp vererek hâkimden koruma isteyebilirsiniz. Hâkim ve savcılar, eşinizin ya da partnerinizin size yaklaşmasını yasaklamak veya sizi sığınma evine yerleştirmek gibi ihtiyacınız olan korumayı verecektir. Bu işlemler bedavadır. Adliyelerdeki danışmalar size yardımcı olacaktır. | Polis Merkezi’ne gidebilirsiniz: Duygusal şiddet fiziksel şiddete dönerse, en yakın polis merkezine gidip sevgilinizin işlediği suçu bildirebilirsiniz. 155 Polis’i Arayın: Eğer evden çıkamıyorsanız, 155’i arayarak da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Adliye’ye gidebilirsiniz: Size en yakın adliyeye gidip savcılığa şikâyette bulunarak kocanızın ceza almasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemler bedavadır. Adliyelerdeki danışmalar size yardımcı olacaktır. |