Kocanın dövmesi şiddet midir?
Kocanız dahil hiç kimsenin sizi herhangi bir sebeple dövmeye hakkı yoktur. Evlenmiş ya da nişanlanmış olmanız bu durumu değiştirmez hiç kimsenin sizi dövmeye hakkı yoktur. Dövülmüş olmaktan utanmayın ve hemen kendinizi koruyun. Bu fiziksel şiddettir ve kanuna göre suçtur.
Kocam beni dövüyor, dayak, yumruk gibi şiddet eylemlerine maruz kalıyorsanız, aşağıdaki adımları izlemelisiniz:
Yapılması gerekenler:
İlk yapmanız gereken şey, vücudunuzdaki izler kaybolmadan en yakın sağlık merkezine giderek rapor almaktır. Bunu yapamıyorsanız, oluşan izlerin fotoğraflarını çekseniz de olur. Eğer vücudunuzda hiç iz yok ise yine de haklarınızı alabilirsiniz. Ancak, elinizde ne kadar çok kanıt var ise o kadar iyi olacaktır.
Korunma kararı için yapılması gerekenler:
Polis Merkezi’ne gidebilirsiniz: En yakın polis merkezine gidip, koruma isteyebilirsiniz. Kocanızın sizi dövdüğünü ve korktuğunuzu anlatarak polisten koruma isteyebilirsiniz.
Acil Durumlar için 112’yi Arayın: Eğer evden çıkamıyorsanız 112’yi arayarak da, şiddet gördüğünüzü anlatarak polisten koruma isteyebilirsiniz.
ALO 183 Sosyal Destek Hattı: 183’ü arayarak destek isteyin.
Adliye’ye gidebilirsiniz: Size en yakın adliyeye gidip, aile mahkemesine şiddet gördüğünüzü ve koruma istediğinizi bir kağıda yazıp vererek hâkimden koruma isteyebilirsiniz. Hâkim ve savcılar, kocanızın size yaklaşmasını yasaklamak veya sizi sığınma evine yerleştirmek gibi ihtiyacınız olan korumayı verecektir. Bu işlemler bedavadır. Adliyelerdeki danışmalar size yardımcı olacaktır.
Suç duyurusunda bulunmak için yapılması gerekenler:
Polis Merkezi’ne gidebilirsiniz: En yakın polis merkezine gidip kocanızın işlediği suçu bildirebilirsiniz.
155 Polis’i Arayın: Eğer evden çıkamıyorsanız, 155’i arayarak da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Adliye’ye gidebilirsiniz: Size en yakın adliyeye gidip savcılığa şikâyette bulunarak kocanızın ceza almasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemler bedavadır. Adliyelerdeki danışmalar size yardımcı olacaktır.
Koruma kararı sadece bir kağıt parçasıdır, kendi güvenliğinizi kendiniz sağlamalısınız.
Koruma kararı, size fiziksel bir koruma sağlamaz. Sadece failler üzerinde caydırıcı etkiye sahip bir hukuksal araçtır. Koruma kararına rağmen sizi rahatsız eden kişi 3 gün – 1 ay arası hapis cezası alır. Size devlet tarafından koruma polisi atanmaz.
Ancak unutmayın ki, çoğu durumda şiddet failleri bu cezadan korkmamaktadır. Koruma kararı, sadece bir kağıttan ibarettir. Kararlı bir fail, koruma kararına aldırış etmeden size zarar verebilir. Koruma kararı aldıran kadınların da öldürüldükleri olmuştur.
Can güvenliğinizi korumak için, kendi önlemlerinizi alın.
- Kapınızı hiç kimse açmayın, güvenliğinizden şüphe ettiğiniz an polisi arayın. Evinizdeki güvenlik önlemlerini olabildiğince arttırın.
- Kapının zorlanması gibi değişiklikleri fark ederseniz, polise gidin. Bu değişikliklerin fotoğrafını çekip raporlayın.
Yalnız Değilsiniz:
Şiddet gördüğünüzde, devlet dışında başvurabileceğiniz bir çok kurum vardır. Kadın dayanışma merkezlerine, barolara ya da kadın haklarını korumak üzere çalışan sivil toplum kuruluşlarına da başvurabilirsiniz.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun telefon numarası 7 gün 24 saat açıktır:
0212 912 42 43
Kadın Sığınma Evlerine başvurabilirsiniz. Sığınma evlerine başvurmak için, sosyal hizmetler müdürlüğüne bireysel başvuru yapmanız gerekir. Her ilde bu müdürlükler vardır.