Kocanız dahi olsa sizin rızanız olmadan gerçekleşen her cinsel ilişki tecavüzdür. Tecavüz ceza kanunumuzda suçtur ve ağır cezaları vardır.
Bu durumda kocanızın ceza alması için şikayette bulunmanız gerekir. Şikayette bulunmadan önce; cinsel ilişkiden hemen sonra, duş almadan, giysilerinizi yıkamadan; en yakın sağlık kurumuna gitmenizi ve cinsel saldırıya uğradığınıza dair rapor almanızı tavsiye ederiz. Bu raporu talep esnasında vücudunuzda bulunabilecek eşinizin DNA’sına dair verilerin de muhafazasını talep etmelisiniz.
Sizin rızanız olmadan, kocanız dahi olsa kimsenin zorla ilişkiye girmeye hakkı yok. Rıza olmayan her ilişki tecavüzdür. Evlenmiş, nişanlanmış ya da imam nikahlı olmanız bu durumu değiştirmez. İstemiyorsanız, kocanızla asla sevişmek zorunda değilsiniz.
Kocanız sizinle zorla ilişkiye girmeye çalışıyor, sevişmeye zorluyor, cinsel şiddete maruz bırakılıyorsanız aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
Yapılması Gerekenler:
Unutmayın ki, elinizde hiçbir delil olmasa bile, hakkınızı arayabilirsiniz. Ancak sağlık kuruluşlarından alacağınız muayene raporu elinizi güçlendirecektir.
Muayene/Darp Raporu almak için:
Ancak öncelikle mümkünse duş almayın, üzerinizdeki kıyafetleri ve iç çamaşırlarını yıkamayın. Elinizdeki DNA örnekleri yok olmadan, en yakındaki sağlık kuruluşuna gidip rapor alın. Sağlık kuruluşlarının acil servislerinden bu raporu ücretsiz alabilirsiniz. Durumu hekiminizle paylaşın ve eşinize ait DNA örneklerinin korunmasını isteyin.
Haklarınız:
Bu durumda üç önemli hakkınız vardır:
- Devletten koruma kararı isteyebilirsiniz.
- Suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
- Kocanızdan boşanabilirsiniz.
KORUMA KARARI ALDIRMAK İÇİN | Suç duyurusunda bulunmak için yapılması gerekenler: |
Polis Merkezi’ne gidebilirsiniz: En yakın polis merkezine gidip, koruma isteyebilirsiniz. Kocanızın size tecavüz ettiğini anlatarak polisten koruma isteyebilirsiniz. Eğer polise gidemiyorsanız, kaymakamlıklar ve valiliklerden de koruma talebinde bulunabilirsiniz. Kırsal bölgelerde, polis yoksa 156 Jandarmayı da arayabilirsiniz. 155 Polis’i arayabilirsiniz: Eğer evden çıkamıyorsanız 155’i arayarak da, kocanızın size tecavüz ettiğini anlatarak polisten koruma isteyebilirsiniz.Eğer darp raporu için hastaneye gittiyseniz, hastanedeki polise de ifade verebilirsiniz.ALO 183 Sosyal Destek hattını arayabilirsiniz.Alo 144 Sosyal Yardım Hattını arayabilirsiniz.Adliye’ye gidebilirsiniz: Size en yakın adliyeye gidip, aile mahkemesine kocanızın size tecavüz ettiğini ve koruma istediğinizi bir kağıda yazıp vererek hâkimden koruma isteyebilirsiniz. Hâkim ve savcılar, eşinizin ya da partnerinizin size yaklaşmasını yasaklamak veya sizi sığınma evine yerleştirmek gibi ihtiyacınız olan korumayı verecektir. Bu işlemler bedavadır. Adliyelerdeki danışmanlar size yardımcı olacaktır. | Polis Merkezi’ne gidebilirsiniz: En yakın polis merkezine gidip kocanızın işlediği suçu bildirebilirsiniz. 155 Polis’i Arayın: Eğer evden çıkamıyorsanız, 155’i arayarak da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Adliye’ye gidebilirsiniz: Size en yakın adliyeye gidip savcılığa şikâyette bulunarak kocanızın ceza almasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemler bedavadır. Adliyelerdeki danışmalar size yardımcı olacaktır. |
Koruma kararı nasıl işler?
Koruma kararı, size fiziksel bir koruma sağlamaz. Sadece failler üzerinde caydırıcı etkiye sahip bir hukuksal araçtır. Koruma kararına rağmen sizi rahatsız eden kişi 3 gün – 1 ay arası hapis cezası alır. Size devlet tarafından koruma polisi atanmaz.
Ancak unutmayın ki, çoğu durumda şiddet failleri bu cezadan korkmamaktadır. Koruma kararı, sadece bir kağıttan ibarettir. Kararlı bir fail, koruma kararına aldırış etmeden size zarar verebilir. Koruma kararı aldıran kadınların da öldürüldükleri olmuştur.
Can güvenliğinizi korumak için, kendi önlemlerinizi alın.
- Kapınızı hiç kimse açmayın, güvenliğinizden şüphe ettiğiniz an polisi arayın. Evinizdeki güvenlik önlemlerini olabildiğince arttırın.
- Kapının zorlanması gibi değişiklikleri fark ederseniz, polise gidin. Bu değişikliklerin fotoğrafını çekip raporlayın.
Yalnız Değilsiniz:
Şiddet gördüğünüzde, devlet dışında başvurabileceğiniz bir çok kurum vardır. Kadın dayanışma merkezlerine, barolara ya da kadın haklarını korumak üzere çalışan sivil toplum kuruluşlarına da başvurabilirsiniz.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun telefon numarası 7 gün 24 saat açıktır:
0212 912 42 43
Kadın Sığınma Evlerine başvurabilirsiniz. Sığınma evlerine başvurmak için, sosyal hizmetler müdürlüğüne bireysel başvuru yapmanız gerekir. Her ilde bu müdürlükler vardır.